Recursos de Programari Lliure i Open Source

Més enllà dels programes més coneguts i que requereixen de llicència i costos econòmics per a la seva utilització, hi ha tot un món de programes de Programari Lliure i Open Source o de Codi Obert.

Amb llicències com la GNU, GPL ( General Public License), es posa a l’abast de l’usuari tota una sèrie de recursos de programari que pot utilitzar per al seu propi benefici, ja sigui per aplicar-ho al seu ús professional com personal.

A continuació us proposem una sèrie de programes útils i gratuïts que són perfectament equiparables als seus anàlogs de pagament, completament funcionals, que podem utilitzar en el nostre dia a dia en el nostre entorn professional i que en ocasions ens poden salvar de situacions compromeses.

Open office

open officeAquesta eina de codi obert, ofereix un entorn de treball similar al de Microsoft (Microsoft Office) i disposa d’eines d’edició de textos, fulls de càlcul, gràfics, bases de dades i presentacions. És una alternativa vàlida i lliure i que posa a l’abast de tothom les eines bàsiques d’un entorn informàtic d’oficina.

Enllaç: Open office

Gimp

gimp-logo

Programa de fotografia que és una alternativa molt digna a Photoshop. Permet editar imatges, redimensionar-les, convertir-les a diferents formats, així com fer-ne retocs de color, restauració de fotografies, posar-hi filtres i efectes.

Hi ha un gran suport de la comunitat a darrere i nombrosos tutorials i documentació. És una bona manera de poder disposar d’eines de retoc fotogràfic sense haver de pagar llicències i permet aconseguir resultats professionals per a aquells usuaris que busquen realitzar el seu propi material gràfic, ja sigui per retocar les seves pròpies fotografies, generar contingut per a newsletters, crear banners, cartells, flyers…

Enllaç de descàrrega i més informació: Gimp

Inkscape

inkscape-logo

Inkscape és un editor de gràfics vectorials de codi obert, similar a programes com Adobe Illustrator, Corel Draw, Freehand, Xara X …

El que el fa únic és que usa com a format natiu el Scalable Vector Graphics (SVG), un estàndard obert de W3C basat en XML.

Els gràfics vectorials,  són essencials en la impressió i en el disseny.

A nivell web s’utilitzen com a recurs per generar icones, ja que amb aquest sistema ocupen menys espai i poden ajudar en la optimització en la càrrega de pàgines web: es fa a través del sistema SVG i amb aquest mètode es pot canviar de color i customitzar els gràfics a mida, i fins i tot fer animacions de les il·lustracions mitjançant l’ús de CSS3 i javascript.

Inkscape no suporta directament el format d’Illustrator però permet fer la importació dels arxius .ai o similar i treballar-hi perfectament utilitzant el sistema per capes. És una eina open source per a dissenyadors perfectament vàlida per a generar il·lustracions, ja siguin físiques o digitals.

Enllaç de descàrrega i més informació: Inkscape SVG  free draw design

VLC video player

vlc_logoVLC és una eina molt potent, un reproductor de vídeo que permet reproduir un ventall molt ampli de formats, per no dir que en reprodueix la gran majoria. Un recurs molt interessant per als amants de l’audiovisual que, utilitzant altres reproductors, s’han trobat amb limitacions de reproducció per culpa de les limitacions d’un format en concret.

Enllaç: VLC video player videolan

Thunderbird

thuderbird_logoAquest gestor de correu gratuït desenvolupat per Mozilla és una eina molt potent i una alternativa molt vàlida a altres gestors de correu com Outlook. Permet gestionar múltiples comptes de correu, fer filtres de cerca i categoritzar per tipus de contingut. És àmpliament customitzable i un gestor eficaç que es pot utilitzar tant en l’àmbit professional com personal.

Enllaç de descàrrega i més informació: Mozilla thunderbird descàrrega

Handbrakelogohandbrake

Handbrake és un conversor de vídeo. Un programa amb suport multiplataforma que permet convertir una peça audiovisual a qualsevol dels formats més comuns (ja sigui mp4, avi, mov…) i adaptar-lo per a diferents dispositius. També permet configurar la qualitat de sortida del video i de l’àudio en funció de les necessitats que tinguem. És una eina útil que pot solucionar problemes de compatibilitat que tinguem amb altres dispositius amb els quals tinguem la necessitat de reproduir-hi una peça corporativa de la nostra empresa.

Enllaç de descàrrega i més informació: Handbrake conversor de vídeo

Filezilla

filezilla_logoFilezilla és una programa FTP (File Transfer Protocol) que s’utilitza per a la transferència d’arxius. És Open Source i a grans trets, interactua transferint els arxius que tenim del servidor a l’ordinador i viceversa. És una eina útil i utilitzada per a desenvolupadors web. És multiplataforma i suporta diferents formats de transferència de fitxers: FTP, FTP sobre SSL/TLS (FTPS) i el  SSH File Transfer Protocol (SFTP). Entre altres coses, permet tenir diferents comptes, establir múltiples connexions a diferents servidors i té un sistema de pujada automàtica de fitxers un cop s’han modificat en l’ordinador local.

Enllaç: descàrrega i més informació de filezilla

Max audio per Macmax_logo

És un conversor d’àudio per a sistema operatiu de Machintosh que permet convertir arxius d’àudio de diferents formats, tals com d’mp3 a wav i viceversa. També converteix altres formats com FLAC, AIFF, Ogg, 3GP audio i molt més. En aquest aspecte, hi ha moltes alternatives en PC, però val la pena destacar una eina per a mac que és eficient i de programari lliure.

Enllaç: Max audio descàrrega

LMMS

Lmms_logoAplicació Opensource per a realitzar música, crear melodies, sintetitzar, fer mescles i utilitzar samples, tota una eina per a els compositors i amants de la música.

Enllaç: lmms open source digital audio workstation

Altres Aplicacions

A continuació podeu trobar una llista, descripció i enllaç al recurs de les millors eines Open Source del 2014, n’hi ha de desenvolupament (web i IOS), de gestió de tiquets per empreses, de visualització de dades en gràfiques, de sistemes de xat, de disseny i molt més:

Altres aplicacions Open Source