Els reptes de la Realitat Virtual

El concepte de realitat virtual (VR) no és nou. Des de la dècada dels 80 que s’ha estat investigant  i desenvolupant en aquest camp tot i que ha sigut en aquests últims anys quan l’avenç tecnològic ha sigut més accentuat.

La RV es podria definir com una experiència visual provinent d’un món desenvolupat a través de l’ordinador i que és plasmada en una pantalla o en un dispositiu apte per a la visualització d’imatges en 3D.

Un exemple d’aquest tipus de dispositiu és el cas de les ulleres de desenvolupament Oculus Rift o el suport per a mòbils Cardboard (de Google) i  Gear VR (de la mateixa empresa Oculus). Tots aquests productes són una eina potent de cara als desenvolupadors, que poden trobar un nou camp per a experimentar i crear les seves pròpies aplicacions o cercar noves línies de negoci per a les seves empreses.

El gran repte de la Realitat Virtual és aconseguir una immersió sensitiva total, en la qual l’usuari pugui experimentar la visualització d’imatges en alta definició real, al mateix temps que pugui gaudir d’una experiència auditiva i tàctil 100% immersiva.

De totes maneres avui en dia encara no s’ha arribat a aquest punt. S’estan fent grans avenços i la sensació al portar les ulleres és cada cop més real.

Oculus Rift

Des de TicOsona vam tenir l’oportunitat de testejar unes Oculus Rift (DK2) i l’experiència és satisfactòria i genera una sensació envolvent que impacta i no deixa indiferent. Ara bé, en l’àmbit tecnològic té encara algunes limitacions, com pot ser la resolució de la pantalla: les imatges es veuen pixelades i al girar amb les ulleres, es veu com el refresc de les imatges no és el més adequat, ja que no es veu nítid i es provoca un efecte d’escalat.

Ara bé, les ulleres, per si soles, només permeten visualitzar el món virtual, no interactuar-hi de manera directa amb les mans o per gesticulació. Per anar més enllà es necessiten eines complementàries que permetin fer un pas més, com són el Leap Motion o el Myo, eines que mitjançant la detecció de les mans o dels moviments, capten uns inputs que permeten interactuar dins del món virtual com si l’usuari hi fos a dins.

Leap Motion

El Leap Motion funciona per USB i es basa en la detecció de les mans mitjançant dues càmeres infraroges i 3 leds infrarojos.

Myo

Myo, és un braçalet que detecta la gesticulació que es fa amb la mà i que funciona mitjançant la detecció dels impulsos elèctrics del nostre braç.

Pel que fa a la part d’àudio, per tal d’aconseguir un efecte envolvent, es poden utilitzar sistemes de homecinema o implementar tecnologies d’auriculars d’àudio realitat augmentada 3D.

Tot just estem als inicis del que serà una revolució de la percepció digital i tecnològica, s’han fet molts progressos i els resultats són molt bons, però encara hi ha tot un món per investigar en el qual el desenvolupament i la creativitat són la clau per realitzar projectes ambiciosos: les eines ja les tenim, només ens cal posar-nos a gaudir i a remenar per descobrir noves branques de negoci dins de les nostres empreses.